Farmakovijilans Eğitimlerinin İlki Gerçekleştirildi

Güncelleme Tarihi: 30/10/2018

Konya İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanlığı, Akılcı İlaç Birimi tarafından organize edilen Farmakovijilans eğitimlerinin ilki, Konya İl Sağlık Müdürümüz Prof. Dr. Mehmet KOÇ`un katılımıyla Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Programa, Sağlık Hizmetleri, İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkanı Uz. Dr. Tarık Acar, Hastane Başhekimi Doç. Dr. M. Ali Eryılmaz ile birlikte çok sayıda doktor ve sağlık çalışanı da katıldı.

Eğitim programında konuşan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, “Farmakovijilans, özetle, ilaçların güvenli bir şekilde kullanımlarının sağlanması amacıyla, bu ilaçların vücuttaki yaptığı olumsuz reaksiyonların takibi ve bunların geri bildirimlerinin yapılmasıdır. Konya Eğitim ve Araştırma Hastanemiz bu konuda lokomotif bir hastane, buradaki hasta kapasitemiz, personel sayımız çok fazla buranın öncelikle seçilmesinin amacı da bu büyüklüktür” dedi.

Yapılan toplantının son derece önemli olduğuna da vurgu yapan Prof. Dr. Koç, “Sağlık Bakanlığına bağlı kurulmuş olan Ulusal Farmakovijilans Merkezinin işlerliğine katkı sağlamak ve uluslararası bağlantı kurduğu farmakovijilans merkezlerine, irtibat noktaları üzerinden veri akışını düzenli hale getirmek amacıyla bu toplantı önem arz etmektedir. Konya İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Hizmetleri Başkanlığımızın Akılcı İlaç Birimi tarafından organize edilen bu toplantıda; amacımız, Bu veri akışı, geri bildirimi sağlıklı olarak yapabilmektir. Bu ilaçların imal edildiği üretildiği ham maddesinin olduğu yerlere geri bildirimlerin iletilmesi çok çok önem arz etmektedir. Bu eğitimlerin, hastane çalışanlarımızın farmakovijilans konusunda farkındalığın ve ilaç yan etkilerinin bildirilmesi konusunda duyarlılığın artmasına vesile olacağı kanaatiyle verimli bir toplantı diliyorum” dedi.

Açılış konuşmasının ardından Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Saide Şahin tarafından, farmakovijilansın tanımı, tarihçesi, önemi ve farmakovijilans çalışmalarına katkıda bulunmak için neler yapılabileceği konularında katılımcılara bilgi verildi.