İl Sağlık Müdürlüğü’nde ‘Kalite ve Verimlilik’ Eğitimi

Güncelleme Tarihi: 24/04/2018

Konya İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı sağlık tesislerinde Türkiye Klinik Kalite Programı ile Klinik Kalitenin izlenmesi, değerlendirilmesi, iyileştirilmesi ve uygulama etkinliğinin artırılması amacıyla Sağlık Hizmetleri Başkanlığı İl Kalite Koordinatörlüğünce ‘Türkiye Klinik Kalite Ölçme ve Değerlendirme Sistemi’ Eğitim ve Bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Sağlık Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitim
programına İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, Sağlık Hizmetleri Başkanı Uz. Dr. Tarık Acar, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Prof. Dr. Kadir Durgut, Personel ve Destek Hizmetleri Başkanı Gökhan Arıcan, başkan yardımcıları, İl Kalite Koordinatörü Dr. Mehmet Doğrul, İl USS Sorumlusu Dr.Mustafa Aksel, kamu,özel ve üniversite hastanelerinin klinik kaliteden sorumlu başhekim yardımcıları, hastanelerin sağlık bakım hizmet müdürleri ile USS veri sorumluları katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Koç, sağlıkta dönüşümün tamamlandığını ve gelişim aşamasına geçildiğini vurgulayarak gelişimin de olmazsa olmazının ‘kalite ve verimlilik’ olduğunu söyledi. Uygulama alanında ortak dil konuşabilme ve söylemlerin bir olabilmesi açısından bu tür eğitimlerin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Koç, “Kalite denetim öncesi sadece bir ay gayret edilen ve yazılı kuralların kâğıt üzerinde tamamlandığı bir sistem olmamalıdır. Kalite bizlerin ve vatandaşların ihtiyaç duyduğu hizmetlerin sürekli yapılmasıdır. Benim için kalite konusunda ölçü, alınan yüksek puan değil kalitenin sürekli olması ve o kaliteden hem vatandaşın hem de bizlerin istifade etmesidir” dedi.

Türkiye’nin son yıllarda uygulamış olduğu sağlık politikaları sayesinde uluslararası standartlarda sağlık hizmeti sunduğunun da altını çizen Prof. Dr. Koç, “Mevcut konumumuzu kalite ve verimlilikle taçlandırmamız gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Koç’un ardından kürsüye gelen Sağlık Hizmetleri Başkanı Uz. Dr. Tarık Acar da,tıbbi süreçleri ve klinik sonuçları detaylı şekilde ölçme ve izleme hedefine yönelik çalışmaların 2012 yılından bu yana yapıldığını hatırlattı. Başkan Acar, “Klinik kalite ölçme ve değerlendirme sistemi ile ilgili çalışmalar, ülke öncelikleri ve insanımızın yaşam kalitesine etkileri göz önünde tutularak belirlenen çeşitli sağlık olguları üzerinde sürdürülmektedir. Bu kapsamda öncelikle, belirlenen sağlık olgularına yönelik tıbbi hizmet süreçleri ile ilgili standartlar hızla tanımlanmaktadır” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından İl Kalite Koordinatörü Dr. Mehmet Doğrul, ‘Türkiye Klinik Kalite Ölçme ve Değerlendirme Sistemi’ başlıklı sunumunu yaparken,İl USS Sorumlusu Dr. Mustafa Aksel de, ‘Sağlık Net ve Karar Destek Sistemi (K3DS)’ başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaştı. Eğitim programı soru-cevap kısmı ve karşılıklı fikir alışverişi ile sona erdi.