1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü
01 Haziran 2019

Yenidoğan Tarama Programı tüm dünyada halk sağlığı programları içerisinde çok önemli yeri olan koruyucu bir sağlık hizmetidir. Sağlık Bakanlığınca ülkemizde ilk defa 1987 yılında “Fenilketonüri Tarama Programı” olarak başlatılmış, 2006 yılında Konjenital Hipotiroidi ve Biotinidaz Eksikliğinin eklenmesi ile genişletilmiş ve “Ulusal Neonatal Tarama Programı” adını almıştır. Günümüzde program kapsamına Adrenal Hiperplazi ve Kistik Fibrozisin de eklenmesiyle 5 farklı hastalık taranmaktadır.

Fenilketonüri (FKÜ); kalıtsal metabolik bir hastalık olup erken teşhis ve tedavi edilmediğinde ağır zihinsel gerilik kaçınılmazdır. Ülkemiz hastalığın en sık görüldüğü ülkelerden biridir. Bu nedenle yenidoğan her bebekten, doğumdan sonraki ilk 48-72 saat içerisinde doğumun gerçekleştiği hastanede ve tüm Aile Sağlığı Merkezlerinde topuktan birkaç damla kan örneği alınmaktadır. Alınan kan örnekleri Sağlık Bakanlığı Merkez Labaratuvarlarında ücretsiz olarak çalışılmaktadır. Erken tanı ve tedaviye uyumla birlikte FKÜ hastası bebeklerin fiziksel ve zihinsel büyüme ve gelişmelerinde sorun olmamakta, yaşamlarının devamında da akranlarına uyum sağlayabilmektedirler.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de 1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü olarak kabul edilir ve konunun önemini vurgulamak için sağlık kuruluşlarında çeşitli etkinlikler düzenlenir. Çocuklardan sağlıklı bir hayatı esirgememek için yenidoğan bütün bebeklerden topuk kanı aldırmaları konusunda ailelerimizin duyarlı davranmaları beklenmektedir.

  • fenil.png