Sağlıklı Hayatın Konya’daki Merkezlerine Vatandaşın İlgisi Artıyor
09 Haziran 2022

Ruh sağlığı sorunlarından, beslenme alışkanlıklarına, kronik hastalıklardan aile içi yaşanan problemlere kadar pek çok konuda ücretsiz danışmanlık hizmeti sunan Sağlıklı Hayat Merkezleri’nden faydalanan vatandaş sayısı hızla artıyor. Yediden yetmişe herkesin karşılaşabileceği her türden sorun için vatandaşlar, Sağlıklı Hayat Merkezlerine başvurabiliyor.

Pandemi sonrası Sağlıklı Hayat Merkezleri’nde sunulan hizmetleri yerinde değerlendiren ve buralarda görev yapan sağlık çalışanları ile istişarelerde bulunan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, Sağlık Bakanlığımızın, ‘hastalığa değil, sağlığa yatırım yapmak’ sloganı ile hayata geçirdiği ‘Sağlıklı Hayat Merkezi’ projelerinin önemi ortadadır. Vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak ve yaşam kalitesini yükseltecek alışkanlıkları Sağlıklı Hayat Merkezlerinde kazandırmayı amaçlıyoruz” dedi.

Konya İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Selçuklu 1 Nolu, Selçuklu 2 Nolu, Meram, Karatay ve Akşehir’de 5 Sağlıklı Hayat Merkezi bulunduğunu belirten Prof. Dr. Koç, “Merkezlerimizde, risk faktörleriyle mücadele, beslenme danışmanlığı, psiko-sosyal danışmanlık, ağız ve diş sağlığı, kadın ve üreme sağlığı, okul sağlığı, kanser erken teşhis ve tarama ve eğitimleri, sigara bırakma danışmanlığı, uyuşturucu kullanan kişi ve yakını için danışmanlık, enfeksiyon hastalıklarının kontrolü, bulaşıcı olmayan hastalıkların yönetimi, bütüncül bir anlayışla sunulmaktadır. Hareketli yaşam ve doğru beslenmede iyi uygulama örnekleri gösterilmekte, sağlık okuryazarlığının arttırılmasına ve sağlığın geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Sağlıklı Hayat Merkezlerimiz, koruyucu sağlık hizmetlerini sunma rolünü en nitelikli bir şekilde üstlenmektedir.” dedi. Prof. Dr. Koç, 2022 yılı Temmuz ayı içerisinde Ilgın, Seydişehir ve Karapınar ilçelerinde de Sağlıklı Hayat Merkezlerinin yeni ve modern binalarında hizmet sunmaya başlayacağını söyledi.

Sağlıklı Hayat Merkezlerinden hizmet almak isteyen vatandaşların kolay bir şekilde randevu oluşturabildiğini de özellikle vurgulayan Prof. Dr. Koç, “Vatandaşlarımız bağlı bulundukları aile hekimlerine giderek ya da bizzat Sağlıklı Hayat Merkezi’ne gelerek randevularını alabilirler” şeklinde konuştu.

 

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Koç’a Sağlıklı Hayat Merkezi ziyaretleri sırasında Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr.Hasan Çiftci, başkan yardımcıları, Selçuklu İlçe Sağlık Müdürü Dr. Saliha Acar ve Meram İlçe Sağlık Müdürü Dr. Önder Aydemir’de eşlik ettiler.

Sağlıklı Hayat Merkezi bünyesinde verilen hizmetler;

Beslenme Danışmanlığı:

Topluma sağlıklı beslenme davranışlarının kazandırılması amaçlanıyor. Bunun için başvuruda bulunanların öncelikle kilo durumu değerlendiriliyor. Özel diyet gerektiren durumlara uygun beslenme programları oluşturuluyor. Başvuruda bulunanların takibi de yapılıyor.

Çocuk ve Ergen Sağlığı Danışmanlığı:

0-18 yaş arası çocuklar ve aileleri faydalanabiliyor. Bu hizmet kapsamında çocukların gelişimleri değerlendiriliyor. İzlem ve danışmanlık hizmeti veriliyor. Hatta gereken durumlarda ev ziyaretleri de yapılıyor.

Ruh Sağlığı Danışmanlığı:

Bu birimde ruhsal ya da fiziksel sağlık sorunları, evlilik ilişkisi, çocuklarla iletişim, iş-okul yaşamı ve özel yaşam gibi konularda yaşanan psikolojik sorunların yönetimi için danışmanlık hizmetleri veriliyor

Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Danışmanlığı:

Toplumda ağız ve diş sağlığı bilincinin geliştirilmesi amacını taşıyor. Yediden yetmişe herkese çürüklerin önlenmesi için diş bakımı ve temizliği danışmanlığı sunuluyor. Ayrıca ilköğretim çağındaki çocuklara florür vernik uygulaması yapılıyor.

Kadın ve Üreme Sağlığı Danışmanlığı:

Tüm bireylere evlilik öncesi danışmanlığı ve düzenli olarak gebe bilgilendirme eğitimleri düzenleniyor. Gebe sınıflarında emzirme ve bebek bakımı eğitimi maketler üzerinde uygulamalı olarak veriliyor.

Tütün ve Madde Bağımlılığı Danışmanlığı:

Sigara Bırakma Polikliniğine ve ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’na başvuran kişilere hizmet veriliyor. Bunun yanı sıra alkol ve madde bağımlılığı konularında da danışmanlık sunuluyor. Madde bağımlısı kişi ve yakınlarına destek olunmasının yanı sıra ileri tedaviye ihtiyaç duyulanların gerekli kurumlara yönlendirilmesi sağlanıyor.

Kronik Hastalıklar ve Fiziksel Aktivite Danışmanlığı:

Kronik hastalıkların yönetimine yönelik tavsiye ve motivasyon çalışmaları yapılıyor. Bu bölümde ayrıca sağlıklı yaşlanma danışmanlığı da yer alıyor. Yaşlılıkta sıkça karşılaşılan sorunlar, güvenli fiziksel çevre, depresyon, alzheimer ve demans önleme gibi konularda farkındalık eğitimleri veriliyor.

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM):

Kanser tarama, danışmanlık ve eğitim hizmeti verilen merkezde, korunma ve erken tanı konusunda çalışmalar da yapılıyor. Aile hekimlerince yönlendirilen bireylerin yanı sıra hedef nüfusun geri kalanının da hizmetten faydalanması için birtakım faaliyetler yürütülüyor. Kanser teşhisi konulan kişilere tedavi sürecinde destek sağlanıyor.

  • 1.JPG
  • 2.png
  • 3.png
  • 4.JPG
  • 5.png
  • 6.png
  • 7.png
  • 8.png