Doğum Anınızı Es Geçmeyin
12 Ocak 2023

Doğuma Hazırlık ve Nefes Egzersizleri

1-Neden Doğuma Hazırlık Kursuna Katılmalısınız?
   Kadınlar doğumlarında kendilerini belirsizliğin içinde buluyorlar. Ağrı hissedecek miyim? Hissedersem nasıl baş edeceğim? gibi buna benzer birçok soru var.  Bunlarla birlikte doğum tecrübesi anneyi ve aileyi derinden etkiler. Doğru hazırlanıldığında dünyanın en güzel  ve özel deneyimini tecrübe eder. Bunun için de anne adayının ihtiyacı olan doğumla ilgili kendine güvenini kazanabilmesi için doğum hazırlık kursuna katılmanızı tavsiye ederiz.  Aileler almış oldukları doğum eğitimi sayesinde  haklarını, neler talep edebileceklerini ve karşılaşacakları durumlarda nasıl karar vereceklerini öğrenmiş olurlar ve doğumlarından pozitif deneyimle ayrılırlar. Bebekleriyle birlikte başlayacakları yeni hayata olumlu bir katkı sağlamış olurlar. 
2-Doğuma Hazırlık Kursları gerçekten gerekli mi?
    Eskiden olsaydı bu sorunun cevabı kesinlikle gereksizdi. Eğer kadının içinde hiçbir korku yoksa doğum başladığında ne yapacağını zaten bilen bedenine güvenir ve onu izler. Salgıladığı hormonların etkisiyle kendisini bırakır ve rahat bir doğum yapabilirdi. Ama artık modern çağın etkileriyle doğumdan korkutularak büyüyoruz. Doğum Eğitiminin yaptığı şey, içimizdeki bu korkular yenmeyi sağlamak. Yani doğum eğitimi kadının tekrar özüne geri dönmesi için gerekli teknikleri anlatıyor ve artık günümüzde şart.
3-Doğuma Hazırlık eğitimi almak için en ideal hamilelik haftası nedir?
     Doğum Tecrübesi anneyi ve aileyi derinden etkiler. Doğru hazırlanıldığında dünyanın en güzel  ve özel deneyimini tecrübe eder. Bunun için de anne adayının ihtiyacı olan doğumla ilgili kendine güvenini kazanabilmesi için mutlaka doğum hazırlık kursuna katılmalıdır. Aileler almış oldukları doğum eğitimi sayesinde bu süreçteki kararlarda bilinçli tercih yapacak ve sorumluluğu alacak şekilde eğitilirler.
     Doğuma hazırlık kursları için en ideal zaman bebeğin hareketli olduğu 20 ila 28. haftalar arasıdır. Genellikle çalışan anneler 37. Haftadan sonra katılmak istiyor, fakat gebelik sürecinde sona yaklaşılan bu haftalarda korku, tedirginlik ve panik hali oluşabiliyor.  İşte bu yüzden bu son haftalar çok uygun görülmemektedir. Eğer mecbur kalınmışsa tabi ki zararın neresinden dönülürse kârdır. Bunun yanında eğer hamileliğin daha başında korkuları veya hamilikle ilgili sorunları varsa doğuma hazırlık kursuna daha erken katılabilirler.
4-Doğuma Hazırlık Kursunda Neler Öğreneceksiniz?
     Doğumla ilgili korkularınızdan kurtulmayı.
     Doğumda bebeklerin neye ihtiyacı olduğunu
     Doğal doğumun önemini
     Doğum süreci ve hormonların etkileri
     İlaç dışı rahatlama tekniklerini
     Gevşemenin önemini ve derin gevşeme tekniklerini
     Doğum sürecindeki rahatlatıcı masaj tekniklerini
     Doğuma ve bebeğe yardımcı nefes tekniklerini
     Doğumda enerjinizi yapıcı şekilde kullanmayı
     Doğuma hazırlık egzersizlerini
     Doktorunuzla doğru iletişim, doktorunuza güvenmeyi ve güven vermeyi
     Eşinizle beraber anne-baba olmanın önemini
     Eşinizle aranızdaki iletişimi ve yardımlaşmayı artırmayı.
     Tıbbi gereklilik durumunda yapılabilecek müdahaleleri
5-Doğuma Hazırlık Kursunda Sadece Doğal Doğum mu Anlatılıyor?
     Doğuma Hazırlık Kursları, ne olursa olsun anneye normal doğum garanti etmiyor. Doğum yolunda doğru bilgilendirmek konusunda rehberlik yapıyor. Doğumdan alınacak coşku, sevinç ve kalitenin o ana kadar anne adayının yapacağı hazırlıklarda saklı olduğu hatırlatılarak teşvik ediliyor. Olur da sezaryen gerekirse sezaryen nedenlerinden ve anne-bebek dostu sezaryen kavramından da bahsediliyor.