Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Temel Eğitimleri toplantısı Konya’da başladı. Karaman, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kayseri ve Konya İl Sağlık Müdürlüğü’nden 52 hekim ve 56 sağlık çalışanının katıldığı toplantının 15-19 Nisan tarihleri arasında devam edeceği öğrenildi. Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Temel Eğitimleri Toplantısı’na Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara, İzleme Değerlendirme ve İstatistik Daire Başkanı Mahmut Bikeç, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uz. Dr. Kerim Yeşildağ, N.E.Ü. Meram Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lütfi Saltuk Demir katıldı.
Konya’da düzenlenen eğitim toplantısına katılmaktan dolayı son derece huzurlu ve heyecanlı olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara, toplum sağlığı ile ilgilenen sağlık çalışanlarının, insanlara hizmet etmekten vazgeçemeyecek kişiler olduğunu belirtti. Amaçlarının koruyucu sağlık hizmetlerinde en üst noktalara çıkmak olduğunu söyleyen Genel Müdür Kara, “Halk sağlığı olarak, gözümüzü diktiğimiz şey, hastanelere gelen hastalardır. Bizim amacımız o hastaların olmaması, insanların öncelikle tedaviye ihtiyaç duymamasıdır” dedi. Koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini verdiği bir örnekle katılımcılara aktaran Genel Müdür Kara, “Hepatit aşısı 1998 yılında aşı takvimine girdi. Hepatit aşısının maliyeti yaklaşık 1,5 TL’sı. 3 doz uyguluyoruz 5 lira. Biz bu 5 lira ile insanları sirozdan koruyor, nakilden kurtarıyoruz. Bir organ naklinin maliyeti ise yaklaşık 100 bin dolar civarında. O yüzden temel sağlık hizmetlerinde çalışmak son derece önemli” dedi.
Toplum sağlığının korunması ile ilgili önemli bir toplantıya Konya olarak ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduklarını ifade eden İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Koç, Sağlık Bakanlığı yetkililerine ve eğitime katılan tüm katılımcılara teşekkür etti. Son 16 yılda gerçekleştirilen sağlıkta dönüşüm ve gelişimde en önemli payı 1. Basamak Sağlık Hizmetlerinin aldığını belirten Prof. Dr. Koç, Türkiye’nin son yıllarda koruyucu sağlık hizmetleri alanında aşılama oranları, anne bebek ölümlerinin azaltılması gibi konularda dünyada ses getiren başarılara imza attığını vurguladı. Prof. Dr. Koç,“Kültür olarak hastalanmadan sağlığın kıymetini bilmek zorundayız. Bakanlığımızın yeni hedeflerinde 1. Basamak sağlık hizmetleri en önemli paya sahip durumdadır. Yapmış olduğumuz bu tür eğitimlerin ve bilgi güncellemelerinin koruyucu sağlık hizmetlerinin gelişimi açısından son derece önemli bir yer tuttuğuna inanıyorum” dedi.
NEÜ Meram Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lütfi Saltuk Demir’de yaptığı konuşmada üniversite olarak böylesine önemli bir çalışmanın paydaşı olmaktan dolayı memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Sahadan gelecek her türlü eğitim, bilimsel çalışma ve diğer taleplere üniversite ve halk sağlığı ana bilim dallarının destek verdiğini de vurgulayan Doç. Dr. Demir, “Halk sağlığı alanında sunulan hizmetleri bu eğitim ile birlikte daha yakından tanımanızı ve halk sağlığı bakışını sahaya yansıtmanızı diliyorum” şeklinde konuştu.