Ülkelerinde yaşanan iç karışıklıktan dolayı ülkemize sığınarak geçici koruma altına alınan Suriyeli misafirlerimizin ihtiyaç duydukları sağlık hizmetleri için Kore Cumhuriyetinin de katkılarıyla yaptırılan Hadimi Göçmen Sağlığı Merkezi düzenlenen törenle açıldı. Açılış törenine Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Kore Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Choi Hong-Ghi, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara, Meram Kaymakamı Resul Çelik, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, sağlık çalışanları ile Suriyeli sığınmacılar katıldı.
Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Meram ilçesindeki Hadimi Göçmen Sağlığı Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’nin sağlık alanında yakalamış olduğu başarı ile dünyanın parmakla gösterilecek ülkeleri arasına girdiğini söyledi. Hastanelerin özellikle son 20 yılda inanılmaz bir değişim yaşadığına dikkati çeken Vali Toprak, “Sağlık alanında yakalanan bu başarı sağlık çalışanlarının ciddi eğitimlerden geçmeleri ile sağlanmıştır. Hastanelerimiz, 5 yıldızlı otel konforunda güler yüzlü personeli ile hastalarımızı her yönden tedavi etmektedir” dedi.
Suriye’li vatandaşların ülkelerindeki kargaşa ve ölüm korkusu nedeniyle göç etmek zorunda kaldıklarını belirterek konuşmasına devam eden Vali Toprak, “Ülkemizin son 7-8 yılını meşgul eden Suriye meselesi hepimizin malumudur. Yaklaşık 4 milyon civarında Suriyeli kardeşimiz bizim misafirperverliğimizin de dillere destan olması nedeniyle ülkemize geldiler. İnsani yardım konusunda ülkemiz en yüksek yardımı yapan bir devlet ve millet konumundadır. Bu da bizler için gurur vesilesidir” şeklinde konuştu.
Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Choi Hong-Ghi ise sağlık merkezinin ülkesinin desteğiyle yapıldığını ifade ederek açılışa davet edilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ghi, "Ülkesinde 3,6 milyon Suriyeli mülteciyi kucaklayarak sağlık ve eğitim gibi sosyal hizmetlerde Suriyeli mültecileri Türk vatandaşlarından ayırmadan aynı hizmeti sunmasından dolayı bütün dünya Türkiye'yi alkışlamaktadır. Kore Hükümeti de Türkiye'nin bu cömert insani politikasına destek vermektedir. 1950’li yıllardaki Kore savaşı sırasında Kore’nin özgürlüğü için bizim ülkemize kadar gelerek bizlerle birlikte savaşan, savaş sonrasında da okul, hastane gibi binalar yaparak bizlere yardımcı olan 20 binden fazla Türk askerini çok iyi hatırlıyoruz." ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe’ de yaptığı konuşmada göçün insanlık tarihinin başlangıcından itibaren hep var olduğunu söyledi. Anadolu’nun ise bugüne kadar milyonlarca göçmene ev sahipliği yaptığını ifade eden Meşe, Türkiye'nin en fazla mülteci ve sığınmacı barındıran ülkeler arasında yer aldığını vurguladı. Bakan Yardımcısı Meşe, Türkiye'de 4,9 milyon göçmenin yaşadığını da anımsatarak, "Gönlümüzü ve kapılarımızı bize sığınan göçmenlere açtık. Onları bir yük değil misafir olarak gördük. Bunlara geçici koruma statüsü verdik. Sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlere erişim hakkı tanıdık." diye konuştu.
Göçmen ve sığınmacılara verilen sağlık hizmetlerinden de övgü ile bahseden Meşe, "Ülkemizde geçici korunanlara verdiğimiz sağlık hizmetleri kapsamında bugüne kadar yaklaşık 63 milyon muayene, 2 milyon yataklı tedavi ve 2 milyon da ameliyat hizmeti verildi. Hastanelerimizde 500 bin doğum gerçekleşti. Ulusal aşı takvimine uygun olarak 6 milyon doz aşı yaptık. Her yıl ortalama 130 bin kişiye 112 Acil Sağlık ekibimizle müdahale ettik. Temel ve koruyucuyu sağlık hizmetlerine erişimi artırmak için 5'i Konya'da olmak üzere toplamda 178 göçmen sağlığı merkezi açtık. Sıhhat projesi kapsamında 689 Suriyeli hekim ve uzman hekim, 958 Suriyeli ebe ve hemşire istihdam ettik. Bu yılın ilk 9 ayındaki verilere göre, Suriyelilerin yüzde 45'inin göçmen sağlığı merkezlerini tercih etmelerini sağladık. Bu rakamlar verdiğimiz hizmetin büyüklüğünü ortaya koymaktadır" dedi.
Kore Cumhuriyetinin desteği ile yaptırılan Hadimi Göçmen Sağlığı Merkezi’nde önemli sağlık hizmetleri sunulduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç da “Göçmen sağlığı hizmetleri barınmadan beslenmeye, sağlıktan eğitime kadar pek çok alanı kapsamaktadır. Bu anlamda sağlık alanında bu güzel ve modern merkezi açıyor olmanın mutluluğunu yaşamaktayız” dedi. Göçmen Sağlığı merkezlerinde aşılama, enjeksiyon, tarama ve poliklinik hizmetleri sunulduğunun altını çizen Prof. Dr. Koç, “Göçmen sağlığı hizmetleri sadece göçmenler için değil herkes için son derece önemli hizmetlerdir. Konya’mızda toplamda 5 göçmen sağlığı merkezimizde 17’si doktor olmak üzere toplam 104 Suriyeli sağlık çalışanı ile hizmet verilmektedir.. Bu merkezlerimizde 2018 yılında yaklaşık 170 bin hastaya sağlık hizmeti sunulurken bu rakam 2019 yılı Ekim ayı itibariyle 202 bin sayısına ulaşmıştır. Bu rakamlar hastanelerimizdeki kalabalığı azaltma adına son derece önemlidir” dedi.
Konuşmaların ardından merkezin açılışı gerçekleştirildi.