Evlilik Öncesi Spinal Musküler Atrofi(SMA) Taramaları Başlıyor
28 Aralık 2021

SMA, ilerleyici kalıtsal bir kas hastalığıdır. Vücudumuzun kas hareketlerinin kontrol eden, omurilikte ön boynuz motor nöron hücrelerinin etkilenmesi sonucunda kuvvetsizlik, beslenme ve solunum problemleri ortaya çıkar. İlerleyen dönemlerde değişen derecelerde eklem hareketlerinde kısıtlılık(kontraktürler), omurga deformiteleri(skolyoz), beslenme ve solunum problemleri görülebilir. İstemli kas hareketlerinde kuvvetsizlik ve kas erimesi olur. Görme, işitme ve bilişsel fonksiyonlar etkilenmez. Başlama yaşı ve kazanılan motor gelişim basamağına hastalığın farklı tipleri vardır. SMA’nın görülme sıklığı 6.000-10.000 yenidoğan bebekte 1’dir.

İnsanlarda bir özelliğe ait genlerden iki adet bulunur; biri anneden, diğeri babadan geçer. Anne ve babadan geçen genlerden biri değişikliğe uğramışsa kişi taşıyıcı olur. Taşıyıcılık hayat boyu devam eder. SMA hastalığının genetiği oldukça komplekstir. Bu nedenle ve uygulanan tarama yöntemine bağlı olarak, tarama testi %5 oranında taşıyıcılık açısından yanlış-negatif bilgi verebilir. Toplumda ortalama her 50 bireyden birisi SMA hastalığı açısından taşıyıcıdır. Özellikle akraba evlilikleri aynı aile içerisinde benzer hastalıkların taşınma olasılığının yüksek olması nedeniyle kalıtsal hastalıklar için riski arttırır.

TAŞIYICI ÇİFTLER SAĞLIKLI BEBEK SAHİBİ OLABİLİRLER:

İki taşıyıcının evliliği söz konusu ise, çiftler gebelik planlamadan önce genetik danışmanlık alır, gebelik ve doğum öncesinde tanı yöntemleri konusunda bilgilendirilir.

Vatandaşlarımız Evlilik öncesi SMA tarama testi konusunda aile hekimlerinden bilgi alabilirler.

SMA tarama testini yaptırmak için aile hekiminizden randevu alabilirsiniz.