Yapılan çalışmalarda fazla tuz tüketiminin sağlığımıza zarar verebileceği ve kalp krizi ve felç
nedeniyle gereksiz ölümlere yol açabileceği kanıtlanmıştır. Bu nedenle tuzun azaltılması
politikası dünya çapında halk sağlığını iyileştirmek için uygun maliyetli bir strateji olarak kabul
edilmektedir. Bakanlığımız tarafından da Tuz Azaltma Programı uygulanmakta “daha az ama
iyotlu tuz” kullanımı için çalışmalar yapılmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü günlük kişi başı tuz tüketimini 5 gramın altında önermektedir ve bu miktar
bir tatlı kaşığına denk gelmektedir. Günlük olarak tüketilmesi önerilen bu miktar; gün içinde
tüm besinlerimizle aldığımız tuzu (sodyumu) da kapsamaktadır.
Ev yapımı yemeklere lezzet katmanın tek yolu büyük bir tutam tuz gibi görünebilir, ancak
yiyeceklerinizin daha fazla lezzetli olmasını sağlamanın pek çok başka yolu var.
Bu seneki Tuza Dikkat Haftasında da daha az tuz kullanmanıza yardımcı olacak basit ipuçları
sunuluyor, örneğin:
* Yemeklerde tuz yerine; limon, maydanoz, dereotu , soğan, sarımsak, sirke ve çeşitli baharatlar
gibi diğer lezzet arttırıcıları kullanmak,
* Salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve bekletme gibi işlemler
uygulamak ,
* Yüksek miktarda tuz içeren besinleri daha az tüketmek ,
* Yemekleri hazırlarken, pişirirken ve tüketirken daha az tuz kullanmak .
Ayrıca bütün tuzlar aynıdır ve aynı içeriğe sahiptir (deniz tuzu, kaya tuzu ve pembe tuz). Tuz,
besinlerin doğal bileşiminde bulunduğu gibi, deniz tuzu (deniz suyunun buharlaştırılması ile
elde edilir) ve kaya tuzu (halite, göl yataklarından veya toprak altından elde edilir, kurutulur)
olarak da elde edilir. Genel olarak tuz sodyum ve klorürden oluşur. Sodyum klorür içeriği tüm
tuzlarda (kaya, deniz, sofra tuzu) yaklaşık olarak aynıdır.
#Tuz Alışkanlığımızı Değiştirelim!
Her yıl olduğu gibi bu yıl da tuz azaltma konusunda farkındalık yaratmak amacıyla
değerlendirilen Tuz Farkındalık Haftasında, tuz alışkanlığını azaltarak sağlığımızı iyileştirmek
için herkesin uygulayabileceği basit ve etkili bir tema seçilmiştir. ‘Tuz Alışkanlığımızı
Değiştirelim’!
Bireylerin her gün yediği tuzun dörtte üçü zaten paketlenmiş ve hazırlanmış gıdalardadır. Bu
tüketici tarafından ortadan kaldırılamaz, bu nedenle insanlara daha az tuz yemelerini söylemek,
besin içerikleri tuz ile kaplıyken çok da etkin bir önleme yöntemi olmamaktadır. Bu nedenle
özellikle gıda endüstrisinin tuz azaltma politikaları önem taşımaktadır. Bakanlığımızca yapılan
protokoller gereği paketli gıda endüstrisi ve lokantacılar tedrici olarak tuz azaltmayı hedef
olarak belirlemişlerdir.
Bu yıl, hepimizin daha uzun ve daha sağlıklı yaşayabilmemiz için tüm yiyecek endüstrisinden
yüksek tuz kullanım alışkanlıklarını bırakmalarını istemeyi, takip etmeyi tüm toplum ve
politika düzenleyiciler olarak olarak görev haline getirmeliyiz.