Verem/ tüberküloz, insanlık tarihinin en eski hastalıklarından biridir. İnsanlık tarihi boyunca zaman zaman salgınlara
yol açan, ölümcül seyreden, Hipokrat’ın ‘phytisis’ ( erime/tükenme) olarak tanımladığı bu hastalığın nedeninin bir mikrop olduğunu Robert Koch, 24 Mart 1882’de göstermiştir. Böylece hastalığın tanı ve tedavisinin önü açılmış, 1940’lı yıllarda tüberküloz mikrobunu öldüren ilk ilaçlar bulunmuştur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün önerisi ile, 1996 yılından beri 24 Mart tarihi ‘ Dünya Tüberküloz Günü’ ilan edilmiştir. Bu tarihte yapılacak etkinliklerle hastalık için farkındalık yaratmak amaçlanmıştır.
Dünya nüfusunun üçte biri tüberküloz basili ile enfektedir. Basil ile enfekte her on kişiden birinde aktif hastalık gelişmektedir. Yayma pozitif akciğer tüberküloz hastası, tedavi edilmediği taktirde 10 yıl içinde %70 oranında hastalık nedeniyle ölür.Aynı zamanda tedavi edilmemiş her olgu halk sağlığı için bir tehdit olmaya devam eder. Tüm bu nedenlerden dolayı hasta kişilerin etkin tedavi edilmesi, enfekte popülasyonun tarama testleri ile ortaya çıkartılıp koruyucu tedaviye alınması önem kazanmaktadır.
Tanı ve tedavideki tüm gelişmelere rağmen, Tüberküloz günümüzde hala en çok öldüren enfeksiyon hastalığıdır. Tüberküloz tedavisi uzun ve meşakkatlidir. Hastanın tedaviye uyum sağlaması ve tedaviyi sürdürebilmesinde sıkıntılar yaşanmaktadır. DSÖ ilk defa 1991 de Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) yi tanımlamıştır. Hastanın her doz ilacı gözetim altında içmesi ve kayıt altına alınması esasına dayanır. . Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından alınan kararla, 2006 yılında DGTS programı uygulanmaya başlanmıştır. O zamandan beri ülkemizde tüberkülozla mücadelede önemli başarılar sağlanmış ve yüz güldürücü sonuçlar elde edilmiştir. DSÖ’ nün önerdiği yayma pozitif vakaların %70’ ini bulma ve %85 tedavi hedeflerinin de üzerine çıkılmıştır. Konya ili Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Tüberküloz İl Koordinatörlüğü kapsamında uygun görülen okullarda tüberküloz eğitimi verilmiş ve şehir merkezinde yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde stant kurularak halkı bilinçlendirme çalışmaları yapılmıştır.